San Mateo Animal Shelter

Project overview

The building is focused around two simple, yet elegant central gable forms. The form responds to the surrounding environment, does not overpower the adjacent park site and reflects the ideals of the Shelter. Aesthetically the design can be described as low profile, soothing, and welcoming at a pedestrian scale. The building is a hybrid construction with the main administrative spaces to be built from wood stud framing with gang-nail trusses while the animal housing areas are built of concrete masonry for sound isolation and extreme durability. This hybrid solution represents the most cost effect type of construction around. The simple use of the main building forms along with the selected materials provide for a simple civic architecture the responds primarily to the need of the users and visitors. The overall design provides a functional yet easy layout to navigate respective adjacencies and public and private areas.

Project Highlights

  • Client: County of San Mateo

  • Location: San Mateo, California

  • 31,500 Square Feet


Elk Grove Animal Shelter

McKinleyville Teen Center

project overview

LDA Partners designed a 6,500 SF addition for the existing McKinleyville Teen Center.  Work commenced with extensive community meetings with various stakeholders - adults, teens and community leader groups - to clearly identify all facility needs.  As part of the programming process, new space needs were identified including a community kitchen, teen activity spaces, teen study spaces, as well music rooms, and “outdoor rooms”.  Through LDA’s creative design process all space needs were accommodated with the existing budget funded through a local bond.

Project Highlights

  • AIA Sierra Valley: Design Merit Award
  • Client: McKinleyville Community Service District
  • Location: McKinleyville, California
  • 6,500 sf

Downtown Marina & Promenade

Project Overview

Stockton’s Downtown Marina & Joan Darrah Promenade represents a complete transformation of the old Stockton waterfront. Working as part of the team planning a new 100 berth marina, LDA helped design a new 6,900 linear foot pedestrian promenade which encircles the north and south shore waterfront.  This promenade provides links between the marina and nearby public destinations, including the Stockton Arena and Banner Island Ballpark where the Stockton Ports call home.  The completed design successfully achieved the City’s objective to redevelop the scenic waterfront, eliminate a blighted city area and revitalize the downtown waterfront area.

Project Highlights

  • Client: City of Stockton

  • Location: Stockton, California

  • 6,900 lf

  • AIA, Sierra Valley: Honor Award for Excellence in Design

  • City of Stockton, Planning Commission, Award of Excellence


Spanos Community Center

Project overview

LDA Partners designed the new 8,000 SF Spanos Community Center to address the programmatic needs of the community.  Located in one of Stockton’s newest neighborhoods, the site is adjacent to a man-made lake and provides banquet, reception, and meeting spaces, tennis courts and a swimming pool for nearby residents. 

Working within the community design guidelines, building material selection and details were paramount.  Stone columns and wainscoting, along with a neutral color scheme were used to create a harmonious connection with the surrounding community.  

Project Highlights

  • Client: A.G. Spanos Company

  • Location: Stockton, California

  • 8,000 sf


Lathrop Generations Center

Project Overview

When the City of Lathrop identified their need for a new teen center, they turned to LDA.  This project commenced with LDA conducting a feasibility study to evaluate the viability of converting an existing house into the new teen center.  When the feasibility study demonstrated that the house was not a viable option, the City identified a site where a new teen center could be built.  The City also expanded the project to include a new library as part of the scope.

LDA held a series of interactive meetings and community programming sessions as the basis of the design process.  The new site also allowed for outdoor spaces where we designed the nation’s first public Parkour course.  The new teen center and library complex satisfy both community needs and create a hub of community activity for the local youth.

Project highlights

  • Client: City of Lathrop

  • Location: Lathrop, California

  • 9,600 Square Feet

  • AIA, Sierra Valley: Honor Award for Excellence in Design


Mayfield Regional Animal Services Center

Project Overview

This new, 36,000 SF animal services facility is distinctive because it is jointly owned by Stanislaus County and multiple cities within the County through a Joint Powers Authority.  In addition, the new facility is unique because it not only has the capability to house and care for 400+ dogs and 300+ cats, but also has areas for exotic animals (birds, reptiles, etc.) as well as large animals such as horses, goats, lama’s and other animals that are common in California’s Central Valley.  The facility also features a non-profit, county subsidized private spay/neuter clinic. 

LDA solved many issues on this project including: noise control using sound transfer and ‘rolling barking’ effect and maximizing function, health and safety for animals and staff.  LDA also saved the municipalities 30% of the original project budget by reworking the initial program.

 

PROJECT HIGHLIGHTS

  • Client: Stanislaus County
  • Location: Modesto, California
  • 36,000 sf

Stribley Community Center

Project Overview

LDA worked with the City of Stockton to create their ‘dream’ community center.  Through extensive public outreach and creative design, LDA redeveloped a facility that is not only a traditional community center but has also become a community resource center.

The project included a complete refurbishment of the existing facility and an addition – doubling the size to 28,000 sf.  The complex now includes a branch library location, gymnastics center, full basketball court, meeting areas, concessions and small waterpark for the local youth. A unique aspect of this facility is that it also includes a full kitchen component, supplying meals to those in need.

Project Highlights

  • Client: City of Stockton

  • Location: Stockton, California

  • 28,000 sf

  • AIA, Sierra Valley: Honor Award for Excellence in Design

  • City of Stockton, Planning Commission, Award of Excellence


Podesto Impact Teen Center

Project Overview

When the City wanted to create a teen center, they came to LDA.  Utilizing a closed 18,000 SF 1940’s era bowling alley as the new home for the facility, LDA transformed this building, in severe disrepair, into a new teen center.  This included keeping the original art deco style building intact while creating a unique spot for teens.  The refurbished facility includes four refurbished bowling lanes, basketball court, stage for music events, computer labs, classrooms and areas to host after-school activities.

In order to make this teen center a success for the City, LDA worked with the Youth Advisory Commission and held numerous teen workshops and idea forums.  LDA interviewed youth groups locally and from the surrounding area to fully engage the teen community, understand their needs for the facility and ‘pre-sell’ the facility to the local teen population.

Project Highlights

  • City of Stockton

  • Stockton, California

  • 18,000 sf

  • AIA, Sierra Valley: Honor Award for Excellence Design

  • California Parks and Recreation Society: Award of Achievement for Facility Design



Manteca Animal Services Facility

Project Overview

LDA was tasked with relocating the original Manteca Animal Shelter to it’s new site due to the City’s corporation yard expansion.  By developing a progressive design, LDA created a new facility that promotes animal health and recovery, provides staff and animals with a clean environment and one that exemplifies modern animal care.  Using durable and eco - friendly materials, LDA’s design not only provides a superior work space and functionality, but also provides ease of maintenance.  This project also created a public awareness of the purpose of animal shelters and proper animal care.

Project Highlights

  • Client: City of Manteca

  • Location: Manteca, California

  • 7,000 sf


Arnold Rue Community Center

Funded by a local city bond, the Arnold Rue Community Center was the first new community center built in over 20 years. In order to engage the public, LDA held a series of programming and design charrettes with community members and city staff. 

The result is a new, 21,000-square-foot community center building, which includes areas for dance, sports, meetings, seasonal day camps, senior programs, after-school care, drop-in family programs, classrooms, basketball courts, a weight room and common areas for events.  There is also a Stockton Police substation located at the venue, offering both services and security to those in the neighborhood. Featuring a barn motif design that celebrates the area’s rich agricultural history, this community center is the most profitable community center operation in the city. 

Hope Family Shelter

The Hope Family Shelter was a labor of love and giving back, and served as the original community hospital for the city of Manteca in 1919. The City Hope Ministries and the City of Manteca engaged LDA to convert the dilapidated building into a transitional shelter for families. LDA conducted extensive research to explore the building’s original character while at the same time determining a programmatic fit for today’s operation. The outcome was safe, transitional housing located in the community and an heirloom now displaying the building's former beauty and grandeur.  

Van Buskirk Community Center

Project Overview

Revitalizing a blighted neighborhood through the redevelopment of an existing community center was LDA’s charge by the City.  The original community center was only 7,000 SF, severely underutilized and not serving the demographics of the area.  Through community workshops and programming sessions, LDA created a complex that now is a neighborhood hub.  By adding 18,000 SF to the existing building and reprogramming the space, the new facility now contains new basketball courts, a weight room, upgraded kitchen, classrooms and a fully accessible ADA playground.

Project Highlights

  • Client: City of Stockton

  • Location: Stockton, California

  • 18,000 sf

  • AIA, Sierra Valley: Honor Award for Excellence in Design

  • City of Stockton, Planning Commission, Award of Excellence