Lathrop Generations Center

Project Overview

When the City of Lathrop identified their need for a new teen center, they turned to LDA.  This project commenced with LDA conducting a feasibility study to evaluate the viability of converting an existing house into the new teen center.  When the feasibility study demonstrated that the house was not a viable option, the City identified a site where a new teen center could be built.  The City also expanded the project to include a new library as part of the scope.

LDA held a series of interactive meetings and community programming sessions as the basis of the design process.  The new site also allowed for outdoor spaces where we designed the nation’s first public Parkour course.  The new teen center and library complex satisfy both community needs and create a hub of community activity for the local youth.

Project highlights

  • Client: City of Lathrop
  • Location: Lathrop, California
  • 9,600 Square Feet
  • AIA, Sierra Valley: Honor Award for Excellence in Design

Chase Family Athletic Fitness Center

Project Overview

The design of the St. Mary's High School Athletic Physical Development and Conditioning Center included conditioning space, classroom, men’s and women’s Varsity, J.V. locker rooms, a training room, and coach’s center.  

LDA worked closely with the faculty, coaches and administrators to design a new 14,500 SF facility that offers space for student-athlete training and encourages healthy lifestyles/fitness training/education. The facility was also designed to provide college-bound/professional athletes a private facility for training.

In addition to meeting all the pragmatic requirements, the complex was designed for maximum durability. The interior spaces incorporate natural light to bring the exterior environment indoors. LDA also developed design strategies to meet an aggressive construction schedule.

Project Highlights

  • Client: St. Mary’s High School
  • Location: Stockton, California
  • 14,500 sf 

A.G. Spanos Building

Project Overview

Designed as the corporate headquarters for the A.G. Spanos Companies, this new Class A, five-story, 150,000 SF office building is an iconic building in North Stockton.  Alex G. Spanos, a nationally recognized developer and owner of the San Diego Chargers, challenged LDA to design this building to reflect the company’s corporate image while adhering to the company’s budget constraints.  LDA’s design achieved all the A.G Spanos Companies goals.  The building features lease office space for outside tenants, a penthouse suite for the A.G. Spanos Companies headquarters office, their 6,000 SF fitness facility, and a roof mounted helipad.

Project Highlights

  • Client: A.G. Spanos Company
  • Location: Stockton, California
  • Five stories,  150,000 sf 
  • City of Stockton, Planning Commission, Award of Excellence

McKinleyville Teen Center

project overview

LDA Partners designed a 6,500 SF addition for the existing McKinleyville Teen Center.  Work commenced with extensive community meetings with various stakeholders - adults, teens and community leader groups - to clearly identify all facility needs.  As part of the programming process, new space needs were identified including a community kitchen, teen activity spaces, teen study spaces, as well music rooms, and “outdoor rooms”.  Through LDA’s creative design process all space needs were accommodated with the existing budget funded through a local bond.

Project Highlights

  • AIA Sierra Valley: Design Merit Award
  • Client: McKinleyville Community Service District
  • Location: McKinleyville, California
  • 6,500 sf

Manteca Transit Center

Project Overview

The Manteca Transit Station has become the jewel of downtown.  The new 10,000 sf building was designed with an architectural vernacular harkening back to the classic rail period and is reminiscent of the classic ‘Grand Central Station feel’, including a large clock tower. The new building is the main headquarters of the Manteca Transit Authority and includes an adjacent bus station for both local and regional transit operations.  The building also includes an upscale community center used for special events and meetings – including a great hall, outdoor patio and courtyard and full kitchen facilities.  Always being mindful of the use of community funds, LDA developed a design solution that saved the City using simple construction techniques while incorporating aesthetically appropriate materials.

Project Highlights

  • Client: City of Manteca
  • Location: Manteca, California
  • 10,000 sf
  • Brick in Architecture Award, Silver Award
  • AIA, Sierra Valley: Merit Award

BAC - Tracy

Project Overview

This small 2,314 sf tenant improvement and façade renovation project, located in the “old” downtown of Tracy, was envisioned to not only help kick start and revitalize development in a blighted area, but to also establish a precedent in restoration in the neighborhood. Working with the City’s façade improvement program, along with the building landlord, who was responsible for the exterior improvements; and the Bank, who was responsible for the interior improvements, the architect team created a seamless improvement that brought back the luster of an architectural gem of yesteryear. Interior finish cues were taken from the context of the building history, incorporating wainscoting, trims and ceiling details typical of the era, coupled with the modern needs of the tenant. On the exterior, several layers of unsympathetic addition and “renovations” were removed to get back to the original brickwork.  A new exposed steel transom was installed to create a focal point for the entry, and act as a highlight to the brick facade.  In areas where brick was missing, new brick was reviewed to ensure it matches the texture and tone of the existing.

Project Highlights

  • AIA Sierra Valley: Honor Award for Design Excellence
  • Client: BAC Community Banks
  • Location: Tracy, California
  • 2,314 Square Feet

San Mateo Animal Shelter

Project overview

The building is focused around two simple, yet elegant central gable forms. The form responds to the surrounding environment, does not overpower the adjacent park site and reflects the ideals of the Shelter. Aesthetically the design can be described as low profile, soothing, and welcoming at a pedestrian scale. The building is a hybrid construction with the main administrative spaces to be built from wood stud framing with gang-nail trusses while the animal housing areas are built of concrete masonry for sound isolation and extreme durability. This hybrid solution represents the most cost effect type of construction around. The simple use of the main building forms along with the selected materials provide for a simple civic architecture the responds primarily to the need of the users and visitors. The overall design provides a functional yet easy layout to navigate respective adjacencies and public and private areas.

Project Highlights

  • Client: County of San Mateo
  • Location: San Mateo, California
  • 31,500 Square Feet

Elk Grove Animal Shelter

Wine and Roses Registration Building

Project overview

A very simple, yet elegant project, the new registration lobby at Wine & Roses County Inn, consists of 1,118 sf. Yet within the small footprint, the project helps create a portal into the overall campus of the boutique hotel.  Inside a modern yet chic, farmhouse theme matches the existing hotel interior.  Outside, the stone and a smooth stucco finish create a warm and inviting entry to the hotel complex

Project Highlights

  • It’s now known as “the porch”
  • Client: Wine and Roses Inn & Spa
  • Location: Woodbridge, California

Grass Valley DMV

Project overview

This Department of Motor Vehicles replacement field office facility located in Grass Valley, California represents a continuing commitment to sustainable building design by the State of California.  The building is approximately 8,000 sf single story to be constructed (ground up) as a new stare owned facility by DMV. During design both DMV and DGS elected to pursue a “zero net energy” (ZNE) methodology.  The building envelope and environmental systems maximize thermal and energy efficiency, natural daylighting was increased, and the photovoltaic system eliminated dependency on the electrical utility. Our team was  responsible for complete planning and design for the building, site, and DMV improvements based upon program requirements provide by DGS and DMV. Our firm also provided the LEED consulting  throughout the design process. 

Project Highlights

  • Completion February 2018
  • Client: California Department of General Services
  • Location: Grass Valley, California
  • 8,000sf building footprint

Nevada County Operations Center

Project overview

The site improvement area is approximately 9.0 acres on a sloping parcel. The design creates terrace levels with retaining walls for truck parking and the heavy equipment and materials storage yard. The site will also park 16 full size buses and 6 transit vans. A de-mudding pad and wash shed are also incorporated into the project to maintain the cleanliness of the vehicles. Right-of-way improvements and bus stops at the entry drive will provide easier site access for pedestrians and vehicles.  The project also consists of a alternate EOC for the County

Project Highlights

  • 28,300 Square Feet
  • Client: County of Nevada
  • Location: Nevada County, California
  • 6,000sf equipment platform
  • 12 maintenance bays

Manteca High School Career Technology Education Classrooms

Project overview

Responding to a District request to break the norm of the same old, same old, the new CTE wing as Manteca High School is a mixed spaced of learning labs, coupled with physical science labs, including full fume hoods and technical science amenities, as well as  traditional classrooms, but with a more modern aesthetic.  Totaling just over 10,000 sf this wing replaces a series of modulars that were literally falling apart and unusable.

Project Highlights

  • Client: Manteca Unified School District
  • Location: Manteca, California
  • 9,950 Square Feet

BAC – Concord

Project overview

This 2,795 sf tenant improvement for a local bank posed a common problem for commercial improvements.  How can the client create its own identity in a non-descript retail space knowing that no exterior improvements will take place?  The architect’s solution in this case, was to create a visually striking interior space that becomes its own.

The main feature is a custom designed and built ceiling system that helps define the public spaces and creates an individual identity even within the clients own branch system. The balance of interior finishes from carpeting to tile, play off the textures of the ceiling treatments & reinforce the design elements.

Project Highlights

  • AIA Sierra Valley: Design Citation Award
  • Client: BAC Community Banks
  • Location: Concord, California
  • 2,795 Square Feet

Scotto Family Tasting Room

Project overview

The Scotto Family, a long time regional wine maker, chose to bring their wine and cider products to the public in an upscale downtown Lodi gathering location. The site, a neglected structure on Lodi’s popular School Street, was restored.  The existing brick walls were exposed within the interior space.  The street façade was re-purposed to include a new canopy and signage, and a fully expanding glass “lanai” wall, fully inviting the passerby to participate the sounds of the interior action. The family’s desire to create not only a venue for their generational wines and cider, but also an active gathering spot in Lodi’s resurgent downtown, has been a huge success. 

Project Highlights

  • The tasting room has become a destination in Downtown Lodi
  • Client: Scotto Cellars
  • Location: Lodi, California
  • 1,600 Square Feet

BAC - Tracy

Project Overview

This small 2,314 sf tenant improvement and façade renovation project, located in the “old” downtown of Tracy, was envisioned to not only help kick start and revitalize development in a blighted area, but to also establish a precedent in restoration in the neighborhood. Working with the City’s façade improvement program, along with the building landlord, who was responsible for the exterior improvements; and the Bank, who was responsible for the interior improvements, the architect team created a seamless improvement that brought back the luster of an architectural gem of yesteryear. Interior finish cues were taken from the context of the building history, incorporating wainscoting, trims and ceiling details typical of the era, coupled with the modern needs of the tenant. On the exterior, several layers of unsympathetic addition and “renovations” were removed to get back to the original brickwork.  A new exposed steel transom was installed to create a focal point for the entry, and act as a highlight to the brick facade.  In areas where brick was missing, new brick was reviewed to ensure it matches the texture and tone of the existing.

Project Highlights

  • AIA Sierra Valley: Honor Award for Design Excellence
  • Client: BAC Community Banks
  • Location: Tracy, California
  • 2,314 Square Feet

Sanguinetti Residence

PROJECT OVERVIEW

A rural orchard setting in the Central Valley offered an opportunity create this European revival estate.  The challenge was to unify a sprawling 6,000 sf home and develop a cohesive living environment with panoramic views to the surrounding orchards.

The main entry includes a dramatic circular stair to the upper level.  A second (rear) stair connects the upper level bedroom concourse with the family area and kitchen. This becomes the primary connection for family members.  

The living spaces gaze at the terracne and expansive “competitive” pool area and to the orchards beyond.

A dramatic sense of arrival was achieved by the use of a thematic tower element and barrel trellis.  Clay tile roofing, modeled plaster walls, and iron grillwork and detailing complete the exterior character.

PROJECT HIGHLIGHTS

  • Completed: 2012
  • Location: Central Valley, California
  • Size: